Jón Kalman Stefánsson
Fiskene har ingen føtter


  

Fakta

ISBN: 9788275477680
Utgivelsesår: 2015
Oversetter: Tone Myklebost
Innbundet


kr 369,-
Kjøp boka

Ebok: kr 99,-
Kjøp eboka


De pleide å kalle stedet for Helvete. De amerikanske soldatene hatet Keflavik og flybasen der, det var noe med de svarte lavaslettene overalt – det var som om Keflavik ikke egentlig eksisterte. Men likevel var det i Keflavik Ari vokste opp, ble voksen, og til slutt brøt opp fra alt og forsvant. Nå som faren er døende, må han vende tilbake hit igjen, for å konfrontere både sin egen og forfedrenes brustne historie.


Jón Kalman Stefánsson har vunnet mange beundrere både blant kritikere og lesere her til lands med den fantastiske trilogien om Gutten bestående av Himmelrike og helvete, Englenes sorg og Menneskets hjerte. Nå følger han opp med en slektsroman som binder sammen fortid og nåtid på et vis som har fått anmelderne til å sammenlikne den med Roy Jacobsens Seierherrene og De usynlige.

Vi befinner oss i et moderne Keflavik som er like tomt og forvirret som den hjemvendte Ari. Men gradvis nøstes trådene i familiehistorien bakover. Fiskene har ikke føtter er en vakker og vond og storslagen historie om en familie over tre generasjoner. Det er en fortelling om mennesker som elskes og plages, som flykter og vender hjem. Det er en historie om smerte og savn, om fiskekvoter og fangstkrise, om amerikanernes krigsskip, om Beatles, Pink Floyd og Wham. Det er en historie om lyse og mørke dager i Nordfjördur – og om en kvinne som forvandles til en levende mumie.

Fiskene har ingen føtter er nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2015.

PRESSEOMTALE

«Fiskene har ingen føtter» er ei gripande soge om kvardagsmenneske som elskar og hatar, som føler for å flykte, og for å vende attende (..) Jón Kalman Stefánsson er ein av dei verkeleg store forfattarane, ikkje berre i islandsk og nordisk samanheng."
Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

Islandske Jón Kalman Stefánsson er fantastisk bra, han er en av nordens største nålevende forfattere. Vinner han blir jeg lykkelig.
Åsa Linderborg, forfatter og journalist.

Ei innsiktsfull og klokt poetisk historie om det kløyvde mennesket og om kva som får oss til å huske og kor viktig nettopp det er.
Margunn Vikingstad, Morgenbladet

Griper tak i leseren - og vil gi selv den mest hardhjertede lyst til å gråte. Her finner vi alt vi har lært å elske ved Kalman Stefánsson: Det fantastiske språket, de store følelsene, og det skarpe blikket på samfunn og mennesket.
Frettabladid

Svimlende vakkert. Stefánsson er i stand til å si mer med et par ord enn mange andre romanforfattere med en hel bok.
Leidsch dagblad

En åpenbaring av en bok - et henførende leseeventyr.
Aftonbladet

Stefánssons prosa gjør himmelen høyere, natten klarere, hjertet videre. Dette er litteratur som får livet til å spire.
Sydsvenska dagbladet

De forskjellige historiene og personene danner en fargerik og intens vev, som skildrer ikke bare enkeltpersonenes skjebne, men hele den islandske nasjonens skjebne. Det er ikke tvil om at Stéfansson er en av Islands beste forfattere i dag
Juryens nominasjonsuttalelse, Nordisk råds litteraturpris 2015

 

Jón Kalman Stefánsson

Jón Kalman Stefánsson er født i 1963 og bor i Mosfellsbær på Island. Han innledet sitt forfatterskap som lyriker i 1988.
Les mer om forfatteren
 

MATERIELL

 

BLA I BOKABack to top