Daniela Büchten (red.)
Propaganda! Russiske og norske plakater 1920-1939


  

Fakta

ISBN: 9788275476294
Utgivelsesår: 2013
Innbundet


kr 329,-
Kjøp boka


Knapt noen kunstform sto sterkere i Russland i årene etter revolusjonen i 1917 enn plakaten. Plakater var massekommunikasjon, som preget gater og byrom over alt i landet med sine slagkraftige budskap. Samtidig ble plakatsjangeren en sentral arena for den russiske avantgarden, som drømte om en kunst som forente form og funksjon, skjønnhet og sannhet, masse og elite. «Plakaten – produsert for massene i millionopplag, plassert på gatene – bringer kunsten til folket», fastslo Vjatsjeslav Polonskij. Også i Norge lot kunstnere, reklamefolk og politiske aktivister seg inspirere av de sovjetiske plakateksperimentene.


I denne boken samles for første gang på norsk et bredt utvalg av den fremste russiske plakatkunsten, fra konstruktivistenes formeksperimenter til 1930-tallets sosialrealisme. I tillegg vises noen av de viktigste norske plakatene som tok opp i seg impulsene fra det sovjetiske plakatmediet. Fyldige artikler drøfter utviklingen av den russiske og norske politiske plakatkunsten i mellomkrigstiden, mens korte introduksjoner forklarer den historiske bakgrunnen for hver enkelt plakat. Slik gir boken også en særegen inngang til russisk historie og kulturliv i tiårene etter revolusjonen.     

Boka er utgitt i samarbeid med Nasjonalbiblioteket.

PRESSEOMTALE

Plakatene er samlet i en praktfull bok som utdyper historien bak de fargerike tegningene og propagandatekstene.
Torstein Hvattum, Aftenposten

Storslått bok.
Fredrik Wandrup, Dagbladet

 

Daniela Büchten (red.)

Daniela Büchten er cand.philol. med hovedfag i kunsthistorie (med russisk og historie) fra Université Paris-X og Freie Universität Berlin. 
Les mer om forfatteren
 

MATERIELL

 

BLA I BOKABack to top