03.11.2016
Meteorologenes øyne
Hver eneste dag, året rundt, går flere hundre mennesker i Norge ut for å måle og observere været. I storm og stille, i solskinn, vintermørke og regn. Observasjonene meldes inn til Meteorologisk institutt.

I Norge har vi alltid vært opptatt av været. Vi har mye vær også, hele tiden, og mange setter sin lit til at værmeldingen stemmer. Vi er avhengige av det, enten vi lever av korn og poteter eller henter opp olje fra store havdyp i Nordsjøen.

Værobservatørene er våre standhaftige hverdagshelter.
 Hver dag melder de inn sine observasjoner til Meteorologisk institutt. Noen øyeblikk senere er de vitnesbyrd om været på yr.no – verdens femte største værnettside. I år er Meteorologisk institutt 150 år, og vi benytter anledningen til å gi litt oppmerksomhet til nettopp værobservatørene. Boka Værfolk av Hugo Lauritz Jenssen og fotograf Guri Dahl er en hyllest til de mange som bruker sitt liv på å gjøre denne jobben for oss alle.

Boken om det norske værfolket inneholder også mye mer. Her får du skyatlas, grunnkurs i værobservasjon og meteorologi, alminnelig hverdagsvær, ekstremvær og klimaendringer. Og du får vite at historien om yr.no, et av verdens mest besøkte værnettsteder, begynte på et kjedelig møte på NRKs lokalkontor i Bergen.
 

Flere nyheter


Back to top