14.03.2017
Hva skjedde med Roald Amundsen?
Roald Amundsen forsvant sporløst i nordishavet sammen med hele besetningen på det franske flyet Latham i 1928. I boken 'Amundsens siste reise' forteller Monica Kristensen hele den dramatiske historien om polarheltens siste ekspedisjon.

Den 25. mai 1928 havarerte Umberto Nobiles luftskip «Italia» nord for Svalbard, på vei hjem fra en nordpolsekspedisjon som hadde vakt oppsikt over hele Europa. Havariet ble begynnelsen på en av de største redningsaksjonene i polarhistorien: I løpet av noen uker var både Sverige, Norge, Finland, Sovjet, Italia og Frankrike involvert i kappløpet for å finne de overlevende. Redningsarbeidet ble fort en del av det storpolitiske spillet om nordområdene. Den eneste som tilsynelatende manglet blant redningsmennene var Nobiles gamle venn og ekspedisjonspartner, den aldrende norske polhelten Roald Amundsen. Først den 18. juni dro endelig Amundsen selv av gårde selv for å delta i jakten. Han hadde plass som ekspedisjonsleder sammen med et mannskap på fem ombord på det franske flyet «Latham» på vei fra Tromsø. Tre timer senere mottok man signaler fra flyet på vei mot Bjørnøya. Det er siste gang vi hører fra Roald Amundsen. Latham og hele mannskapet om bord forsvant sporløst.

Monica Kristensens Amundsens siste reise er en detaljert utforsking av hele den dramatiske historien om Latham-ekspedisjonen og jakten på Nobile og mannskapet hans. Bit for bit rekonstruerer Kristensen det eventyrlige og nervepirrende hendelsesforløpet som fulgte i ukene etter Nobiles havari, fra de politiske forhandlingene i Europas hovedsteder til den desperate kampen for overlevelse ute på isen. Slik gir boka oss også nye bakgrunn for å forstå Amundsens beslutning om å reise ut med Latham. Våren 1928 var Roald Amundsen 56 år gammel. Han hadde økonomiske problemer, og de siste ekspedisjonene hans hadde møtt sterk kritikk i offentligheten. Utfarten med «Latham» var helt nødvendig for å redde den gamle polarheltens ansikt utad. Men flyekspedisjonen var samtidig dårlig utstyrt og tilsynelatende dårlig planlagt. Hadde Amundsen likevel et ekstra ess i ermet? Og hva skjedde egentlig til slutt med flyet og mannskapet om bord?

Monica Kristensen er kjent som en av våre fremste kriminalforfattere, og hun fikk også overstrømmende kritikker for sin dokumentarbok Kings Bay-saken i 2012. I Amundsens siste reise bruker hun sine fortellerevner på et materiale hun kjenner bedre enn de fleste – den norske polarhistorien. Med utgangspunkt i et bredt og til dels ukjent kildemateriale kaster hun samtidig nytt lys over en sentral og for mange fortsatt ukjent del av vår polarhistorie.

 

Flere nyheter

 

Amundsens siste reise

 ...
 

Monica Kristensen

Monica Kristensen har doktorgrad i glasiologi fra Cambridge, i tillegg er hun også kjent som polfarer.
Les mer om forfatteren

Back to top