Forlaget Press

Den store kakeboka

Mye har skjedd på kakefronten de siste ti årene. Sverre Sætres prisvinnende Den store kakeboka kommer derfor i en modernisert og kraftig utvidet utgave, full av nye bilder og ny inspirasjon. Les innledninga til boka her!


Forord

Alle som har sett et bugnende norsk kakebord vet hvor viktig kaker er for oss nordmenn. Nettopp derfor gjorde mottakelsen av Den store kakeboka i 2010 meg så stolt og glad. Ikke bare ble den kåret til Årets kokebok, i skarp konkurranse med bøker fra dyktige kolleger som Eivind Hellstrøm, Andreas Viestad og Dag Tjærsland. Vel så viktig var mottakelsen ute blant folk, og de mange gode tilbakemeldingene fra kakeinteresserte i bygd og by. Menneskene jeg møter når jeg reiser rundt for å holde kurs er nysgjerrige, engasjerte, hyggelige – og rause når det gjelder å dele sine egne kunnskaper, oppskrifter og tradisjoner. Jeg tenker ofte jeg lærer vel så mye av dem som de lærer av meg. 


I løpet av tiåret som er gått siden Den store kakeboka kom ut, har konditorfaget og mitt eget håndverk utviklet seg. Det samme sikkert ditt forhold til kaker og kakebakst. Jeg følte at tiden var moden for en helt ny og modernisert utgave av Den store kakeboka. Her finner du en rekke nye oppskrifter, samt oppdaterte og videreutviklede versjoner av kaker fra den opprinnelige boka, illustrert med flotte, nye bilder. 


Mye er nytt, men alt er forankret i dype tradisjoner. Mange av klassikerne i denne boken smakte jeg første gang som gutt, hjemme hos mine bestemødre. Men jeg var ikke uvanlig opptatt av kaker da jeg var liten, tror jeg. Konditor ble jeg nærmest ved en tilfeldighet. Jeg var på vei til universitetet i Trondheim for å melde meg opp som student i kunsthistorie, da jeg gikk forbi ærverdige Erichsen konditori og fikk se konditor Lars Lians kreasjoner i vinduet. Siden har kaker vært faget mitt, og en stor lidenskap. 


I denne boka har jeg samlet noe av det jeg har lært i løpet av alle disse åra. Dette er mitt eget bidrag til det norske kakebordet. Jeg blir glad om du finner oppskrifter, råd og tips her du kan ha nytte av. Men jeg blir enda gladere om boka gir deg lyst til å bake oftere. Det er ikke vanskelig å bake kaker. Det er bare veldig gøy. 


Jeg har forsøkt å presentere oppskrifter og teknikker så pedagogisk og enkelt som mulig, men det er med kakebakst som med annet håndverk: Man blir flinkere med erfaring, og man lærer mye av å snakke med fagfolk – og av å se dem i aksjon. Skulle du stå fast i en oppskrift, eller trenge generelle råd og inspirasjon, er du hjertelig velkommen til å stikke innom konditoriet mitt i Oslo, der vi gjerne svarer på spørsmål. Vil du g å mer i dybden, har vi siden 1998 holdt dessert-, sjokolade[1]og kakekurs for fagfolk og privatpersoner i konditoriet. Kursene er en god blanding av demonstrasjon, foredrag og deltagelse. 


Du kan også følge meg som @sverresaetre på Instagram, der jeg jevnlig legger ut videoer, tips, og triks. Jeg blir også glad om du liker Facebooksiden til Sverre Sætre Konditori. På nettsiden vår og i butikken finner du i tillegg flere bøker du kan ha nytte av, for eksempel Sjokoladeboka (Forlaget Press, 2019), som jeg er ganske stolt av. I konditoriet og nettbutikken finner du selvsagt også kaker og andre godsaker, samt god sjokolade til bruk i bakst, noe mange lesere av bøkene mine har etterspurt. På nettsiden vil det også komme mer matnyttig informasjon om kakefaglige spørsmål etter hvert. Men nå håper jeg først og fremst du finner mye inspirasjon og kakeglede i denne boka. God lesning! Og god bakst! 


Hilsen Sverre Sætre