Forlaget Press

Ut med ungene

Julie Maske er mangeårig journalist i Den Norske Turistforeningens medlemsblad, og har blant annet gått på ski over Grønland. Men i Ut med ungene handler det om familievennlige turer og inspirasjon til å komme seg opp og ut med familien. Les et utdrag fra boka her!I jakten på de perfekte opplevelsene er det lett å sette seg på flyet og dra halve kloden rundt for å feriere. Klart det er fristende. Vi har prøvd det også. Fulgt strendene med barnevogn i Sør-Afrika. Hoppet fra øy til øy på Kapp Verde. Pleid brunfargen på strendene i Benidorm. Klatret i Alpene. Tatt metroen i Paris og vandret langs Seinen. Å snakke et annet språk, åpne sansene for nye smaker, lukter og kulturer i et annet klima er jubel og stas, men etter noen dager borte er det noe vi savner. Vi har snakket om det, over middagsbord på fancy restauranter eller mellom klynger av fotturister langt oppe i fjellene. Konklusjonen er at vi savner fornemmelsen av friheten til å gjøre som vi vil, og opplevelsen av å ha naturen for oss selv. Den som velger å dra på lykke og fromme i Norge, har mye å glede seg til. Fordelen med å feriere hjemme er at du vet hva som er mulig, du bruker mindre tid på å finne ut av ting, reiseveien er ofte kortere, og du forstår språket. Du kan snakke med lokale folk og få gode råd til severdigheter og turruter. Og du kan lett få hjelp, slik vi ofte får. Folk liker å gi en håndsrekning, åpne opp hjemmene sine og fortelle om stedet sitt. Kan hende dere på slutten av samtalen finner ut at dere har felles kjente eller familie, og enda mer å snakke om. Vi har møtt fantastiske mennesker på vår vei. Nordmenn er rause, gjestfrie og kunnskapsrike, både de som har levd her gjennom mange generasjoner, og de som har flyttet til landet de siste årene.


Når vi planlegger feriene våre, handler det om å finne steder som er innen rekkevidde i løpet av dagene vi har til rådighet. Da barna var små, så vi etter mål som ikke lå langt fra europa- og riksveier, som regel med DNT-hytter vi kunne overnatte på. Etter hvert som barna vokser til, prøver vi å sette sammen ruter som enten kan være rundturer, eller som lett kan gjennomføres med kollektivtransport eller ved at en av oss sykler eller løper tilbake for å hente bilen ved utgangspunktet. Grunnen er at både barn og voksne fort kan oppleve at det er kjedelig å gå akkurat samme tur fram og tilbake, mens en rundtur kan gi noe nytt hele tiden.


Vi har ikke hatt noen overordnet, grunnleggende plan for hvor vi drar, og hvorfor vi velger stedene vi gjør. Noen familier går hele Norge på langs med barna, besøker alle fylkene, nasjonalparkene eller samler på 2000-meterstopper. Våre turer er lagt opp etter vær og vind, etter hva som skjer i resten av ferien eller den dagen, og ikke minst etter hvem som skal være med. Sjelden går vi til typiske mål som Galdhøpiggen, Besseggen eller Preikestolen. Vi liker å dra til andre og nye steder, eller til samme sted som sist, men på andre årstider. For eksempel prøvde vi oss først på Skålatårnet i Nordfjord om høsten, men måtte snu og gjorde et nytt forsøk sommeren etter. Raudsjøheimen i sommersol er svært vakkert, med lave fjell som minner om sukkertopper og vid utsikt. Dit måtte vi tilbake for å oppleve området om vinteren. Da fikk vi en smak av ekspedisjonsliv med ski, snø og sterk vind.


Etter alle turene våre er det én ting vi vet med sikkerhet: Norge som vårt nærmeste ferieland har så mange muligheter, så mange hytter og ukjente stier, geologiske finurligheter og langstrakte strender, morsomme utsiktspunkter og fjelltopper, at vi aldri vil klare å se og oppleve alt. Som familie har vi slekt og venner i store deler av landet. Vi bor i Oslo, men har sterke bånd til Røros, Stryn, Bergen, Vesterålen, Lofoten, Tromsø, Inderøya, Hitra og Trondheim. Dette er steder vi drar til med glede – både for å være sammen med de vi er glade i, og for å bruke som utgangspunkt for nye turer. Våre turer og aktivitetsferier går blant annet til Kinn og Selje, Raftsundet og Sylan, Rørosvidda, Finnskogen og Alvdal Vestfjell. Norge er et av verdens fineste leke- og forlystelsesland, der bare fantasien setter grenser for hva familier med barn kan gjøre sammen.


Julie Maske

Foto: Julie Maske

Foto: Julie Maske