En storm kom fra paradiset - ISBN 9788275476676 - Forlaget Press

Johannes Anyuru

En storm kom fra paradiset

En storm kom fra paradiset

Pris: 299,-

  • info
  • ISBN 9788275476676
  • STATUS:I salg
bookBla i boka
    • UTG.ÅR:2013
    • KATEGORIER:Skjønnlitteratur
    expand_more

Et sted i det østlige Afrika blir en ung mann avhørt i en underjordisk fengselscelle. Hvordan har han kommet dit? Hva venter ham? For kort tid siden drømte han om å bli jagerpilot i Ugandas flyvåpen. Han studerte ved flyvåpenakademiet i Aten. Han var på vei bort fra barndommens mørke, på vei opp mot lyset i skyene. Så, i januar 1971, tar Idi Amin makten i Uganda. Og alt forandrer seg.

En storm fra paradiset handler om forfatterens egen far. Den handler om hva som skjer når et menneske plutselig fanges av historien og må risikere alt for å unngå å dø. Og den handler om drømmen om å fly.

Johannes Anyuru er årets sensasjon i svensk litteratur. Tidligere har han utgitt kritikerroste diktsamlinger, den siste, Städerna inuti Hall, ble nominert til Augustprisen i 2009. Likevel er det En storm kom fra paradiset som har blitt Johannes Anyurus definitive gjennombrudd i den svenske litterære offentligheten. Boken toppet de svenske bestselgerlistene i nesten to måneder og ble en enorm kritikerfavoritt. Teksten vant også en rekke priser og utmerkelser.

Boken ble nominert til Nordisk råds litteraturpris 2013, Augustprisen og Sveriges Radios romanpris.

Vinner av Svenska Dagbladets litteraturpris og Ivar Lo-Johanssons personlige pris.format_quote

Han fremskriver usentimentalt ubærlige detaljer om frygt, angst og fornedrelse, men han kan også skrive ekstremt nærværende om glæden ved at styre et fly, og der er et poetisk billedsprog, der stedvist krydrer teksten, men som aldrig tager magten. Og fordi forfatteren gør alt det, er En storm kom fra paradiset ikke bare en fortælling om en skæbne, der er fanget i et spil, han ikke kan overskue. Det er også, og først og fremmest, stor romankunst.
Søren Kassebeer, Berlingske Tidende

format_quote
format_quote

En historie større en seg selv (...) Denne formfullendte romanen skildrer en sønns gripende forsøk på å identifisere og komme nærere en far, og dermed seg selv.
Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

format_quote
format_quote

En storm kom fra paradiset er både ei politisk historie, ei historie om å leve i eksil og historia om to generasjonar med høgst ulike livshistorier. Sterk er skildringa av korleis livet til faren blir snudd fullstendig på grunn av eit kupp i heimlandet mens han er student og trur han har ei lys framtid i sikte.
Marta Norheim, NRK.

format_quote
format_quote

For en sjelden gangs skyld kan vi snakke om en viktig roman, en roman som gir økt forståelse for hvordan det må være for en politisk flyktning i eksil, og hvordan opplevelser hos en generasjon påvirker livene til deres barn. Dette er en verdig kandidat til Nordisk Råds Litteraturpris.
Øystein Greiff Johnsen, Adresseavisa

format_quote
format_quote

Les intervju med Johannes Anyuru i Dagsavisen.

format_quote
format_quote

Romanen har fått entusiastisk mottagelse i Sverige, og er nominert til Nordisk råds litteraturpris(...) Nominasjonen er ikke vanskelig å forstå.
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

format_quote
format_quote

Resultatet er imponerende: en moderne politisk roman av store dimensjoner. (...) gjennom elegante litterære grep og et drømmende billedrikt språk skildres en moderne historie (...) en litterært nytelsesrik page turner.
Annelie Axén, Morgenbladet

format_quote
format_quote

Det er en fascinerende og intens roman, der den bildeskapende poetens blikk for språklig skjønnhet er fint avstemt mot den realistiske prosaistens forpliktelse.
Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen

format_quote
format_quote

Les Mustafa Cans intervju med Johannes Anyuru

format_quote
format_quote

Den er helt fantastisk.
Expressen

format_quote
format_quote

En slående vakker tekst.
Aftonbladet

format_quote
format_quote

Et litterært mesterverk. Det er store ord, men En storm kom fra paradiset er da også en stor roman.
Sydsvenska Dagbladet

format_quote
format_quote

Umulig å legge fra seg.
Östersund-posten

format_quote
format_quote

Med denne boken har Anyuru skaffet seg et VIP-kort til den litterære eliten.
Dagens Nyheter

format_quote
format_quote

Så bra at man blir fullstendig svimmel.
Sveriges Radio

format_quote
format_quote

Johannes Anyuru beveger seg smidig mellom historiske hendelser og fiksjon. Han er en sterk kandidat til årets pris.
Ingunn Økland

format_quote
format_quote

Svenske Johannes Anyuru løfter historien om sin far, en flyktning fra Uganda, opp til et episk-mytisk nivå, i en bok som synger i bevisstheten lenge etter endt lesning. En av de beste oversatte romanene i 2013.
Bernt Erik Pedersen, Dagsavisen

format_quote

Johannes Anyuru
Les mer om forfatteren