Faryab. Arven etter Norge - ISBN 9788232802302 - Forlaget Press

Anders Hammer

Faryab. Arven etter Norge

Faryab arven etter norge

Ordinær pris

399,-

Tillbudspris

199,-

Kjøp
 • info
 • ISBN 9788232802302
 • INNB:Innbundet
 • STATUS:Midlertidig utsolgt
  • UTG.ÅR:2018
  • KATEGORIER:Sakprosa
  • VEKT:0.422
  • BOKGR:31
  expand_more

Hva står igjen etter Norges krigsinnsats i Afghanistan?


Norge har brukt over 20 milliarder kroner i Afghanistan. Mer enn 9000 norske soldater har tjenestegjort i landet. Fra 2005 til 2012 hadde Norge ansvaret for sikkerheten i Faryab – også kjent som «den norske provinsen». Krigsdeltakelsen i Afghanistan er unik i moderne norsk historie. I Faryab var nordmenn regelmessig i kamp for første gang siden andre verdenskrig.


Anders Hammer har siden 2006 fulgt konflikten i Afghanistan på nært hold, med årlige opphold i Faryab. Denne boken skildrer hva som står igjen etter Norge i Afghanistan i dag. Seks norske soldater og et ukjent antall afghanske sivilpersoner, sikkerhetsstyrker, militssoldater og opprørere er blitt drept i Faryab. Mandatet for det norske oppdraget var å bekjempe terrorisme og bidra til en stabil og demokratisk stat. I dag er Faryab en av de farligste provinsene i Afghanistan.

 

Faryab – Arven etter Norge forteller hva som har skjedd etter at de norske soldatene trakk seg ut av provinsen i Nordvest-Afghanistan. Vi møter blant annet den brutale krigsherren Nizamuddin Qaisari som tok kontroll over deler av området. Boken gir et unikt innblikk i maktkampen mellom lokale ledere, opprørere og regjeringen i Kabul – som finner sitt dramatiske høydepunkt da Nizamuddin i juli 2018 blir arrestert av regjeringsstyrkene og fengslet. Midt oppe i alt dette er det sivilbefolkningen som betaler prisen. Boken gir nærgående skildringer av hvordan hverdagen er blitt for de menneskene som forsøker å leve så normalt som mulig under ekstreme forhold i Faryab.

 

Se dokumentaren Anders Hammer har laget for NRK om krigsherren Nizamuddin Qaisari: https://tv.nrk.no/program/KOID75001919/krigsherren

format_quote

Boka bør leses av mange, ikke minst av norske politiske og militære ledere. Kanskje de på den måten vil forstå hvordan man ikke bør gjøre det neste gang norske soldater sendes til et internasjonalt krigsområde.

Jan-Erik Smilden, Dagbladet

format_quote
format_quote

Hammer har inngåande kjennskap til afghansk politikk. [...] Hammer er reporter meir enn analytikar, han skildrar og refererer og lar lesaren dra konklusjonane. Den viktigaste er ei påminning om kor vanskeleg det er å skapa varig samfunnsendring ved hjelp av militærmakt utanfrå, uansett kor velmeinande og humant den opptrer.

Tom Hetland, Stavanger Aftenblad

format_quote
format_quote

Selv om situasjonen er uviss og mørk, smitter bokas engasjement for distriktet og de som bor der. Slik får forfatteren også fram reportasjens verdi, og det meningsfulle ved å løfte fram stemmene og historiene til folk som lever under helt andre vilkår enn oss i Norge.

Bjarne Robberstad, Klassekampen 

format_quote
format_quote

Forfatterens fremste styrke som journalist og forfatter er hans evne og iver etter å oppsøke kilder, snakke med folk, knytte vennskap og forbindelser. Man blir ganske imponert over hvordan han makter å få tilgang til lukkete kretser. Å reise i Afghanistan er for utlendinger flest ganske farefullt. [...] Men kombinasjon av flaks, gode kontakter, allmenn påpasselighet, en lokalt tilpasset kleskodeks og en tillitsskapende væremåte har gjort det mulig for ham å bli en viktig røst for de mange stemmeløse i og utenfor Faryab.

Bjørn Johannessen (tidl. ambassadør i Kabul og ansatt i Norad og i UD), Bistandsaktuelt

format_quote

Anders Hammer
Les mer om forfatteren