Fiskene har ingen føtter - ISBN 9788275477680 - Forlaget Press

Jón Kalman Stefánsson

Fiskene har ingen føtter

Fiskene har ingen fotter

Pris: 369,-

 • info
 • ISBN 9788275477680
 • INNB:Innbundet
 • STATUS:I salg
 • OVERSETTER:Tone Myklebost
bookBla i boka
  • UTG.ÅR:2015
  • VEKT:0.49
  • BOKGR:42
  expand_more

Jón Kalman Stefánsson har vunnet mange beundrere både blant kritikere og lesere her til lands med den fantastiske trilogien om Gutten bestående av Himmelrike og helvete, Englenes sorg og Menneskets hjerte. Nå følger han opp med en slektsroman som binder sammen fortid og nåtid på et vis som har fått anmelderne til å sammenlikne den med Roy Jacobsens Seierherrene og De usynlige.

Vi befinner oss i et moderne Keflavik som er like tomt og forvirret som den hjemvendte Ari. Men gradvis nøstes trådene i familiehistorien bakover. Fiskene har ikke føtter er en vakker og vond og storslagen historie om en familie over tre generasjoner. Det er en fortelling om mennesker som elskes og plages, som flykter og vender hjem. Det er en historie om smerte og savn, om fiskekvoter og fangstkrise, om amerikanernes krigsskip, om Beatles, Pink Floyd og Wham. Det er en historie om lyse og mørke dager i Nordfjördur – og om en kvinne som forvandles til en levende mumie.

Fiskene har ingen føtter ble nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2015.

format_quote

«Fiskene har ingen føtter» er ei gripande soge om kvardagsmenneske som elskar og hatar, som føler for å flykte, og for å vende attende (..) Jón Kalman Stefánsson er ein av dei verkeleg store forfattarane, ikkje berre i islandsk og nordisk samanheng.


Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

format_quote
format_quote

«Fiskene har ingen føtter» er en svært rik bok, både språklig og tematisk. I tillegg til å være en moderne samlivsroman, inneholder den også folkelivsskildringer av høy komisk verdi, eksistensielt psykologisk drama og presise politiske visitter til Islands etterkrigshistorie.


Sindre Hovdenakk, VG

format_quote
format_quote

Jeg kjenner ingen nålevende forfatter som skriver så utsøkt poetisk prosa om våre skrale eksistensvilkår som islendingen Jón Kalman Stefánsson.


Cathrine Krøger, Dagbladet

format_quote
format_quote

Ei innsiktsfull og klokt poetisk historie om det kløyvde mennesket og om kva som får oss til å huske og kor viktig nettopp det er.


Margunn Vikingstad, Morgenbladet

format_quote
format_quote

Islandske Jón Kalman Stefánsson er fantastisk bra, han er en av nordens største nålevende forfattere. Vinner han blir jeg lykkelig.


Åsa Linderborg, forfatter og journalist.

format_quote
format_quote

Et mesterverk: Jón Kalman Stefánssons nye roman er bristeferdig av underfundighet og med et klart budskap om det uutgrunnelige så vel som det enkle i tilværelsen. Den handler blant annet om fedme, fiskekvoter og om kjærlighetens vesen.


Jyllands-posten

format_quote
format_quote

De forskjellige historiene og personene danner en fargerik og intens vev, som skildrer ikke bare enkeltpersonenes skjebne, men hele den islandske nasjonens skjebne. Det er ikke tvil om at Stéfansson er en av Islands beste forfattere i dag


Juryens nominasjonsuttalelse, Nordisk råds litteraturpris 2015

format_quote
format_quote

Stefánssons prosa gjør himmelen høyere, natten klarere, hjertet videre. Dette er litteratur som får livet til å spire.


Sydsvenska dagbladet

format_quote
format_quote

En åpenbaring av en bok - et henførende leseeventyr.


Aftonbladet

format_quote
format_quote

Svimlende vakkert. Stefánsson er i stand til å si mer med et par ord enn mange andre romanforfattere med en hel bok.


Leidsch dagblad

format_quote
format_quote

Griper tak i leseren - og vil gi selv den mest hardhjertede lyst til å gråte. Her finner vi alt vi har lært å elske ved Kalman Stefánsson: Det fantastiske språket, de store følelsene, og det skarpe blikket på samfunn og mennesket.


Frettabladid

format_quote
format_quote

(..)Margret, Oddur og Ari (..) står fram som mennesker med alt det innebærer av drømmer, feiltrinn og eksistensiell tvil, at de virker som mennesker fremfor karakterer, er kanskje Stefánssons sterkeste trekk. Hans litteratur, som er farget av Halldór Laxness og Martin A. Hansen, er i stand til å forvandle døde ord til levende liv


Berlingske

format_quote

Jón Kalman Stefánsson
Les mer om forfatteren