H for hauk - ISBN 9788275477918 - Forlaget Press

Helen Macdonald

H for hauk

H for hauk

Pris: 369,-

  • info
  • ISBN 9788275477918
  • STATUS:I salg
bookBla i boka
    • UTG.ÅR:2015
    expand_more

Hun kjøper hauken Mabel for åtte hundre pund i en hustrig havneby i Skottland, og den ser på henne med de store øynene sine. Vel hjemme i Cambridge fyller Helen fryseren med haukemat, skrur av mobiltelefonen og tar fatt på en reise hun ikke aner hvor vil ende.
H for hauk fikk umiddelbart status som en moderne klassiker da den kom ut i Storbritannia i 2014.

Det er en bok om dyr og menneske, om ensomhet og fellesskap, sivilisasjon og villskap, liv og død. Det er en historie omsorg, fortvilelse og forvirring – men også en forbløffende fascinerende beretning om arbeidet for å temme en av naturens mest urokkelige skapninger. Og mens fuglen langsomt lærer å lystre – lærer Helen hva det vil si å bli fri.

Vinner av Samuel Johnson-prisen 2014
Vinner av Costa-prisen 2014format_quote

Det sier mye om Macdonalds enestående prestasjon at en så jublende bok som denne kan munne ut i en følelse av tilkortkommenhet – og likevel etterlate leseren intenst oppløftet, som en rovfugl i fri flukt mot himmelen.
Philip Hoare, New Statesman

format_quote
format_quote

Gjennom Macdonalds identifisering med rovfuglen tvinges vi inn i paradoksene historien bærer i seg. Kjærlighet og tvang. Naturen og det menneskeskapte (...) Plettfritt oversatt av Knut Ofstad.
Torborg Igland, Fædrelandsvennen

format_quote
format_quote

Haukeforfatter Helen Macdonald har satt kloa i sin egen sorg i en norsk oversettelse av rang. (…) Skal du legge ut på en flytur i sommer: Les H for hauk.
Arne Guttormsen, Vårt land

format_quote
format_quote

I blant dukker det opp sakprosabøker som dette, som er så rike i sitt stofftilfang, og så intelligente i sin omgang med verden at du ikke vi lese annet. Det er det beste jeg har lest på år og dag.
Karin Haugen, Klassekampen

format_quote
format_quote

H for hauk er en bok av den typen man aldri hadde sett for seg ville skrives, og med vanskelighet kunne se for seg at kunne bli spesielt vellykket. Men her er den, skam over alle fordommer.
Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

format_quote
format_quote

Dette er en særdeles god bok. Grunnen er enkel; Den er usedvanlig velskrevet, godt komponert, dessuten knirkefritt oversatt.
Fredrik Wandrup, Dagbladet

format_quote
format_quote

H for hauk må være en av de tøffeste, vondeste og vakreste fortellingene om sorg og tap jeg har lest.
Ellen Sofie Lauritzen, Aftenposten

format_quote
format_quote

Macdonald lykkes med å forene vitenskap og lidenskap i en erfaringsnær bok om et eksentrisk sideprosjekt som tar overhånd.
Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv

format_quote
format_quote

Macdonald er fantastisk god på å formidle den irrasjonelle og krevende relasjonen mellom hauk og trener. (...) og hennes landskapsbeskrivelser er et kapittel for seg: varme, kunnskapsrike, vakre og dypt medfølende.
Arne Hugo Stølan, VG

format_quote
format_quote

En av de beste bøkene om natur jeg noensinne har lest. Macdonalds enestående språklige begavelse og skarpe iakttagelsesevne gir leseren nye gleder på hver eneste side.
Karen Sandstrom, Cleveland Plain Dealer

format_quote
format_quote

Nådeløs og voldsom – en fremragende litterær prestasjon. Det er ikke en setning her som klinger hult, Macdonald har funnet den perfekte balansen mellom kunstferdighet og sannhet.
David Laskin, Seattle Times

format_quote
format_quote

Ikke la deg lure av at de kaller den en bok om sorg. H for hauk er oppløftende, poetisk, livgivende.
Jackie Kay, Scotsman

format_quote
format_quote

En bok som berørte meg så sterkt at det er helt umulig å gi slipp på den – også nå, lenge etter at jeg er ferdig med å lese.
Julie Myerson, Guardian

format_quote
format_quote

H for hauk er et modent og mesterlig litterært verk. Den vil stå som en merkestein for alle fremtidige memoarbøker og naturbøker.
The Times Literary Supplement

format_quote
format_quote

En enestående bok. En sviende studie av sorg og en meditasjon over menneskets forhold til naturen. Kraftfullt skrevet, krydret med humor – en bok som ikke bare synger, men svever.
Maggie Ferguson, The Economist 

format_quote
format_quote

Macdonalds prosa klarer å være både poetisk og teknisk – samtidig som den får hjertet til å slå fortere. Selv ordforrådet hennes er levende, fullt av kraft, språket svever like fritt og suverent som en fugl gjør det.
Benjamin Myers, New Scientist

format_quote
format_quote

Jeg kan ikke huske sist en bok fikk meg til å kjenne så mange sterke følelser på så kort tid.
The Observer

format_quote
format_quote

En bok som opplyser deg om ting du ikke forventer – på måter du ikke kunne forestilt deg på forhånd. En uhyre elegant og velskrevet blanding av naturskildring, memoar, litterært essay og sorgmeditasjon.
Guy Gavriel Kay, Washington Post

format_quote
format_quote

Stilsikker, dypt ærlig, rå i uttrykket. Dette er et vidunder av en bok, som en fugl høyt oppe på himmelen.
Daneet Steffens, Boston Globe

format_quote
format_quote

På kunstferdig vis klarer Macdonald å veve sammen alle de forskjellige måtene det går an å gå i stykker på. Språket i denne boka er like fantastisk som villfuglene selv er det.
Caleb Crain, New York Review of Books

format_quote
format_quote

Dette er ikke en memoarbok om sorgens faser eller måter å hanskes med dem på. Den likner i grunnen ikke noen annen bok om miste en forelder. Gjennom å kombinere minne, landskap, historie og rovfugler klarer den å vise oss at den eneste måten å forandre vårt døsige eller resignerte liv på, er å se opp og ut, i verden.
Susan, Straight, The LA Times

format_quote
format_quote

H for hauk er et gnistrende stykke tekst: dypt bevegende, intenst fascinerende og liksom lyst opp av kjærlighet og intelligens gjennom det hele. Jeg vil bli overrasket om det utgis noen bedre bok enn denne i år.
Melissa Harrison, Financial Times

format_quote
format_quote

En mørk, dyp tekst, som bærer på en skjønnhet så sterk og fryktelig at den vil slå sprekker selv i det hardeste steinhjerte. Macdonald har forfattet en av de mest velskrevne beretningene om sorg du noensinne vil lese. Dette er en sorgmemoar med vinger.
Caroline Sanderson, The Bookseller

format_quote
format_quote

Macdonald har en perfekt balanse mellom vitenskapskvinnen og poeten i seg – mellom observasjon på den ene siden og følelse på den andre.
Craig Brown, Daily Mail

format_quote
format_quote

 Bedre enn noen annen skribent jeg har lest, klarer Macdonald å levendegjøre rovfuglens mentale verden. Slik utvider hun naturlitteraturens grenser. Samtidig er språket hennes er like skarpt og klart som rovfuglens blikk. Som forfatter kombinerer Macdonald leksikografens glede over sjeldne og vidunderlige begreper med et kreativt blikk for nye kombinasjoner og betydninger.
Mark Cocker, Guardian

format_quote
format_quote

En unikt vakker bok, men med en brennende emosjonell åpenhet – og et beskrivende språk du ikke finner maken til noe annet sted i den moderne litteraturen.
Prisuttalelse, Costa-juryen

format_quote
format_quote

En bok som tar pusten fra deg. Macdonald gir oss et uutslettelig bilde både av rovfuglens og hennes eget vesen. Og ordene hun bruker, er som fuglefjær: De er så avsindig vakre at vi helt glemmer å legge merke til det kompliserte arbeidet de utfører.
Vicki Croke, New York Times Book Review

format_quote
format_quote

Uansett hvilken merkelapp du velger – memoar, naturskildring, meditasjon – vil det være en grov undervurdering av Macdonalds enestående litterære prestasjon. Språket her gløder og brenner.
Karin Altenberg, Wall Street Journal

format_quote
format_quote

Helen Macdonald har fått til noe nesten unikt i litteraturen: en fullstendig realistisk beskrivelse av et dyrs bevissthet, og menneskets møte med det.
The Sunday Times

format_quote
format_quote

Du kan skrive fra hodet eller fra hjertet, fra følelsene eller fra intellektet. Bare de aller, aller beste bøkene klarer å gjøre begge deler. Helen Macdonald har gjort akkurat dette. Resultatet er en dypt menneskelig bok, liksom forgyllet med like deler intelligens og innlevelse.
Financial Times

format_quote
format_quote

Det er ikke vanskelig å slå fast at denne boken vil bli en klassiker. Den fortjener å selge i bøttevis og vinne det som er av priser.
The Times

format_quote

Helen Macdonald
Les mer om forfatteren