Jenta med minneboken (pocket) - ISBN 9788232803576 - Forlaget Press

Bart van Es

Jenta med minneboken (pocket)

Jenta med minneboken pocket

Pris: 199,-

 • info
 • ISBN 9788232803576
 • INNB:Heftet
 • STATUS:I salg
 • OVERSETTER:Christian Rugstad
  • UTG.ÅR:2020
  • KATEGORIER:Sakprosa | Pocket
  • VEKT:0.305
  • BOKGR:50
  expand_more

KÅRET TIL ÅRETS BOK I STORBRITANNIA 2018


Vinner av Costa-prisen som årets bok 2018

Vinner av Costa-prisen som årets biografi 2018


Da lille Lien ble skilt fra de jødiske foreldrene sine i Haag under andre verdenskrig, var det ikke fordi hun ble tatt fra dem. I stedet ble hun gitt vekk – i et håp om at i alle fall hun ville bli reddet. Hun vokste opp i skjul, gjemt hos forskjellige fosterfamilier. Først da krigen var over oppdaget hun at hun var den eneste overlevende i sin nære familie. 


Det er mange år siden nå at litteraturprofessoren og Shakespeare-eksperten Bart van Es forlot Nederland og slo seg ned i England for å arbeide. Men én fortelling fra barndommen klarte han ikke helt å slippe. Det var et slags mysterium: En ung jødisk jente kalt Lientje som slektningene hans visstnok hadde gjemt fra nazistene under krigen. Jenta hadde blitt oppdratt av besteforeldrene hans som en av deres egne barn. Men etter krigen hadde noe skjedd. Jenta hadde brutt med familien, ingen visste hvor det var blitt av henne. Hvordan så historien ut fra jentas side? Hva hadde egentlig hendt under krigen – og i årene som fulgte? 


Bart van Es’ fortelling om sin leting etter Lien – og forsøket på å gi språk til hennes historie – er en krevende utforsking av to liv og to familier. Det er en fortelling om fellesskap og atskillelse, om kjærlighet og fremmedhet – om båndene som binder oss sammen, og smertepunktene som holder oss fra hverandre. Men det er også en bok om det nederlandske holocaust: Om den jødiske motstanden, om hjelpernes mot – og om den ivrige kollaborasjonen med okkupasjonsmakten på alle nivåer, som gjorde at en større andel av den jødiske befolkningen ble sendt i døden i Nederland enn i noen andre land i Vest-Europa. 


format_quote

Det er kanskje ikke så overraskende at en sann historie om en liten jødisk jente som lever i skjul hos en nederlandsk familie under andre verdenskrig, er rørende. Men at en tåreperse også kan være så usentimental, neddempet og ærlig, samtidig som den er dypt personlig og samfunnskritisk, det hører med til sjeldenhetene.

Mari Grydeland, Aftenposten

format_quote
format_quote

Dette er kanskje framfor alt en bok om voksnes svik overfor barn, deres manglende evne og vilje til å vise kjærlighet, til å gi et barn det rommet og de grensene barnet trenger.

Silje Bekeng-Flemmen, Klassekampen

format_quote
format_quote

Kløktig skrevet bok om store dilemmaer... Bart van Es finner lag på lag av fortielse i jakten på en tapt tante.

Jon Rognlien, Dagbladet 

format_quote
format_quote

Årets skjulte skatt. Både sensasjonell og rørende - samtidig som den kaster lys over noen av de viktigste temaene som berører oss i dag. Costa-jurien 2018

format_quote
format_quote

Dypt bevegende. Van Es skriver med en enkelthet og flertydighet som minner om Sebald. The Guardian

format_quote
format_quote

Et mesterverk - som memoar og historieskriving. Evening Standard

format_quote
format_quote

En helt nødvendig bok - opprivende, smertefull, tragisk, men også oppløftende. Times

format_quote