Kollaboratørene - ISBN 9788232805228 - Forlaget Press

Ian Buruma

Kollaboratørene

Tre historier om bedrag og overlevelse under andre verdenskrig

Kollaboratorene

Pris: 499,-

 • info
 • ISBN 9788232805228
 • INNB:Innbundet
 • STATUS:I salg
 • OVERSETTER:Christian Rugstad
  • UTG.ÅR:2023
  • KATEGORIER:Sakprosa
  • VEKT:0.46
  • BOKGR:32
  • OriginaltittelThe Collaborators
  expand_more

Hva er en kollaboratør? Hvem dras mot dobbeltspillet? Hva krever kollaborasjonen av svik, forstillelse, manipulasjon, selvbedrag? Og hva sier den om menneskene rundt – alle dem som møter overløperen med tillit eller mistro, de som gjør ham eller henne til helt eller skurk? Kollaboratørene er en trippelbiografi om tre av andre verdenskrigs mest spektakulære skjebner: Felix Kersten, den finsk-estiske levemannen som ble Himmlers personlige massør og nære fortrolige. Kawahima Yoshiko, den mandsjuriske prinsessen som spionerte for Japan i Kina, og ble mytologisert som en blanding av Mata Hari og Jeanne d’Arc i den japanske propagandaen. Og Friedrich Weinreb, den nederlandske jøden som tjente store penger på å tilby hjelp til desperate jødiske flyktninger – samtidig som han anga dem til det tyske politiet. Etter krigen ble han forsvart av sine tilhengere som «Nederlands Dreyfus».

 

Ian Buruma er kjent for norske lesere som forfatteren av År null og Vekten av skyld – to klassikere i den internasjonale krigslitteraturen. I Kollaboratørene vender Buruma tilbake til problemstillinger som har stått sentralt i forfatterskapet hans: skyld og ansvar, historie og minne, myte og sannhet. Samtidig tar han oss med inn i noen av krigens mest dramatiske og fascinerende fortellinger. Kollaboratørene er et avslørende biografisk mesterstykke – og en meditasjon over krigens myter, gråsoner og skygger.

format_quote

Livshistoriene til de Kersten, Weinreb og Yoshiko er fascinerende lesning, det samme er Burumas forsøk på å skille deres skrøner fra hva som er sant.


Espen Søbye, Morgenbladet

format_quote
format_quote

Et urovekkende gruppeportrett. Så mye sleskhet omgir disse karakterene at nesten hver side av boka er flekkete av skyld.


The Wall Street Journal

format_quote
format_quote

En trippelbiografi med overlappende kronologi er ingen enkel ting å skrive, men Buruma lykkes stort – han opprettholder dramaet i hver av de tre fortellingene, og skiller fakta fra fiksjon med innlevelse og balanse, uten å miste grepet om de overordnede problemstillingene. En superb bok.


The Times

format_quote
format_quote

En fascinerende fortelling. Burumas mektige bok er også en advarsel til vår egen tid.


The Financial Times

format_quote
format_quote

De tre eksentriske historiene i Kollaboratørene løfter fram dystert aktuelle temaer.


The New York Times

format_quote
format_quote

En fengslende utforsking av moralsk tvetydighet.


The Guardian

format_quote
format_quote

Grundig gransker Buruma kollaboratørenes selvmotsigende og ofte selvtilfredse fortellinger, og setter dem opp mot andre kilder for å komme tettere til sannheten. En sterk utforsking av medskyldighet, ambivalens og menneskenes hang til bedrag og selvrasjonalisering.


Library Journal

format_quote