Göran Rosenberg

Kort opphold

På veien fra Auschwitz

Kort opphold

Pris: 379,-

Kjøp
  • info
  • ISBN 9788275475327
  • STATUS:I salg
bookBl a i boka
    • UTG.ÅR:2012
    • KATEGORIER:Sakprosa
    expand_more

Teksten er en usentimental beretning, stilet fra en sønn til en far, der sønnen i ettertid, skritt for skritt, forsøker å spore opp farens lange vei til Södertälje en sensommerdag i 1947. Men like mye som forfatteren søker å rekonstruere de faktiske begivenheter, tegner han et bilde av den mentale reisen faren har foretatt, det nye landskapet han prøvde å finne seg til rette i.

Dette er også en bok om Sverige anno 1950-tallet, det fremskrittsoptimistiske sosialdemokratiets tid, der felleskapet og individet skulle gå opp i en høyere enhet. Inn i dette klimaet ble forfatteren født, og gjorde det til sitt naturlige utgangspunkt.

Faren klarte aldri å gjøre dette til sitt, finne seg til rette, begynne på nytt, og boken handler i stor grad om nettopp det, om de helt basale ting i tilværelsen; om hva det vil si å være hjemmehørende i verden og i samfunnet. For David Rosenberg ble livet i Sverige bare et kort opphold på veien fra Auschwitz.

format_quote

Les intervjuet med Göran Rosenberg i Klassekampen

format_quote
format_quote

Les intervjuet med Göran Rosenberg i Dagsavisen

format_quote
format_quote

«I sitt envetna sorgearbete och behärskade vrede är detta en mäktig och tankerik läsupplevelse om tidens klyvningar. Så mycket bättre kan nog inte en son vittna för sin far.» Mikael van Reis, Svenska Dagbladet

format_quote
format_quote

Det er sjelden å lese en så reflektert og søkende dokumentarbok (...) en betagende og bevegende bok på grensen til skjønnlitteratur, skrevet med ømhet. Anbefales!
Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen

format_quote
format_quote

Dette er rent ut sagt en av de mest gripende bøker jeg har lest – og tankevekkende på mange plan. En bok man sent glemmer.
Johan O. Jensen, Adresseavisa

format_quote
format_quote

Men mest av alt er det en usedvanlig sterk og rørende beretning om en sønn som nekter å la farens historie gå ubemerket hen.
Mari Reinholt Aas, Vårt land

format_quote
format_quote

Stor litteratur. Eg tilrår boka på det varmaste
Eskil Skjeldal, Dag og tid

format_quote
format_quote

Som litteratur er den lysende, personlig sakprosa.
Knut Olav Åmås, Aftenposten

format_quote
format_quote

Sytti år etter andre verdenskrig har vi lest og hørt mange historier fra grusomhetene bak piggtrådgjerdene i Europa i 1940-årene. Göran Rosenbergs bok skiller seg likevel ut. På en annen måte enn i tidligere beretninger skildres individer som bærer med seg vonde og uopprettelige opplevelser fra fortiden.
Ole Kallelid, Stavanger Aftenblad

format_quote

Göran Rosenberg
Les mer om forfatteren