Moria - ISBN 9788232805327 - Forlaget Press

Katrin Glatz Brubakk / Guro Kulset Merakerås

På innsiden av Europas største flyktningleir

Moria

Pris: 429,-

Kjøp
 • info
 • ISBN 9788232805327
 • INNB:Innbundet
 • STATUS:Midlertidig utsolgt
  • UTG.ÅR:2023
  • KATEGORIER:Sakprosa
  • VEKT:0.59
  • BOKGR:31
  expand_more

I 2015 kollapset flyktningapparatet i Europa. Moria, på den greske øya Lesvos, ble raskt selve symbolet på krisen i den moderne europeiske flyktningpolitikken. På det meste har leiren, opprinnelig bygd for 3000, huset over 20 000 mennesker som har levd under katastrofale forhold, psykisk og fysisk. Siden er politikken blitt stadig strengere, leiren mer lukket – og fremtiden til menneskene som søker trygghet i Europa, mer usikker enn noen gang. 


Moria har vært mye i det norske nyhetsbildet gjennom årene, men pressedekningen har vært fragmentert. Ved å ta oss med innenfor gjerdene i leiren og vise hvordan hverdagen der har sett ut over tid, forteller Katrin Glatz Brubakk og Guro Kulset Merakerås for første gang hele historien om Moria. I en egen fotodel ser vi utvalgte øyeblikk gjennom fotograf Knut Brys blikk. 


Boka lar oss møte mennesker som psykolog Katrin Glatz Brubakk har blitt kjent med gjennom tolv opphold som frivillig og profesjonell hjelpearbeider, og vi følger deres kamp for å holde ut livet i Moria. Samtidig tar forfatterne et skritt tilbake og løfter psykologiske, politiske og historiske perspektiv som setter enkelthistoriene og leiren i en større sammenheng. De drøfter også hva situasjonen på Lesvos kan si oss om utviklingen av den internasjonale flyktningpolitikken i dag. 


Moria. På innsiden av Europas største flyktningleir er en usedvanlig rik og innsiktsfull fremstilling av et av de viktigste og mest dramatiske kapitlene i den europeiske samtidshistorien – og en kraftfull utfordring av norsk offentlighet. 


Ved å kjøpe boka støtter du Leger Uten Grenser. Forfatterne gir sine salgsinntekter uavkortet til organisasjonens humanitære arbeid.

format_quote

Rystende godt fra et ferieparadis i helvete. Saklig, usentimental, velskrevet og svært kunnskapsrik formidling. [...] Likevel leser du med gråten i halsen.

Fartein Horgar, Adresseavisen

format_quote
format_quote

Innimellom har psykologen Brubakk lagt inn fleire faglege kapittel om kva ei flyktningkrise gjer med menneske –både flyktningane sjølve og oss som står utanfor og ser på. Dette er noko av det mest verdifulle og tankevekkande i boka.

Tom Hetland, Stavanger Aftenblad

format_quote
format_quote

Et vitnesbyrd av stor verdi. Boka er stramt bygget opp, godt skrevet og gir et unikt innblikk i de menneskelige konsekvensene av krig og politisk lammelse. Portretter av menneskene i leiren [...] blir stående igjen å dirre i leseren.


Line Madsen Simenstad, Klassekampenformat_quote
format_quote

En sterk bok og en sympatisk bok, et humanistisk prosjekt som henter frem igjen bevisstheten om alle flyktningene og migrantene som strandet i Hellas.


Grethe Brochmann Morgenbladet

format_quote
format_quote

I Transit Magasin bruker vi ikke terningkast, men om vi hadde gjort det ville vi måttet finne frem en ekstra prikk på terningen for denne boken. [...] Boken om Moria er kraftfull uten å noen gang bli klisjéfull. Dette er et sterkt blikk på en stygg virkelighet. Jeg håper den blir en del av vår felles historie om Europas kollektive svik.

Kristina Quintano, Transit Magasin


format_quote
format_quote

Møtet med enkeltskjebner er sterk lesing og holder meg fanget gjennom hele boka. Samtidig tar forfatteren i hvert kapittel et skritt tilbake og løfter psykologiske, politiske og historiske perspektiv som setter de enkelte historiene og leiren inn i en større sammenheng. Det er en styrke. Det gjør at vi får en fin balanse mellom personlige følelser og en mer analytisk holdning, og jeg lærte mye om psykologi og europeisk samtidshistorie underveis.

Andrew Kroglund, Vårt Land

format_quote

Katrin Glatz Brubakk
Les mer om forfatteren

Guro Kulset Merakerås
Les mer om forfatteren