Om tyranni - ISBN 9788232801534 - Forlaget Press

Timothy Snyder

Om tyranni

Om tyranni

Pris: 299,-

 • info
 • ISBN 9788232801534
 • INNB:Innbundet
 • STATUS:I salg
 • OVERSETTER:John Grande
  • UTG.ÅR:2017
  • VEKT:0.232
  • BOKGR:32
  • OriginaltittelOn Tyranny: Twenty Lessons from the Twentieth Century
  expand_more

Det politiske klimaet i USA og Europa er i endring og i 2017 står vi overfor trusler som minner om totalitære tendenser som i ulike tapninger preget Europa i forrige århundre. Det er grunn til uro, bekrefter historikeren Timothy Snyder. Få kjenner det 20. århundres overskridelser bedre enn ham. Historien gjentar seg ikke, men den kan vise vei. Derfor har han skrevet en guide i 20 kapitler om hva vi skal passe på, og hva vi kan gjøre.


I det tjuende århundre kollapset europeiske demokratier i fascisme, nazisme og kommunisme. Dette var bevegelser der lederne av de politiske partiene hevdet at de var gitt makten av folket og skulle være folkets stemme. De skulle beskytte folket mot trusler, gjerne av global art, de så bort fra fakta og lot halvsanne myter påvirke beslutninger. Europeisk historie viser oss at samfunn kan bryte sammen, demokratier kan falle, etikken kollapse og helt vanlige folk kan bli satt i uvirkelige situasjoner.


Timothy Snyder presenterer 20 ting vi kan lære av det 20. århundre. Boken er basert på en liste han skrev etter presidentvalget i USA, som raskt ble spredt på sosiale medier. Dette er en viktig bok ikke bare for amerikanere, men for oss alle, nå som populistiske og autoritære tendenser er

blitt tydeligere både i USA og i Europa.


Snyder er professor i historie, og har spesialisert seg på Det tredje riket og Holocaust: «Dagens amerikanere er ikke smartere enn europeerne, deres demokratier ble overgitt til fascisme, nazisme og kommunisme i det 20. århundre. En av USAs fordeler er at de kanskje kan lære av andres erfaringer. Akkurat nå ville være et godt tidspunkt å gjøre det.»

format_quote

Det er en liten bok, men advarselen den rommer, er mektig.

Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

format_quote
format_quote

La den bli folkelesning! Gi den til naboen!

Bernt Hagtvet, Dagbladet

format_quote
format_quote

Denne bør være pensum i både skolen og på universitetet... Boken er en hyllest til dem som ikke går i takt, som tenker selv og som leter etter fakta.

Gunnar Kagge, Aftenposten

format_quote
format_quote

Er vi i stand til å merke at demokratiet undergraves, før det er for sent? En fersk 20-punkts håndbok i tyrannimotstand er nyttig å ha på vei inn i tåkeheimen.

Simen Ekern, Morgenbladet


format_quote

Timothy Snyder
Les mer om forfatteren