Rød eller død - ISBN 9788275476584 - Forlaget Press

David Peace

Rød eller død

Rod eller dod 1

Pris: 399,-

Kjøp
  • info
  • ISBN 9788275476584
  • STATUS:I salg
bookBla i boka
    • UTG.ÅR:2014
    expand_more

Rød eller død er et epos og en hyllest til en mann, en by og dens innbyggere. Det er en fortelling om å trekke seg tilbake, om én mann og hans livsverk, og om livet etter at jobben var gjort. En delt mann, mellom hjemme og borte, rød eller død. I 1959 tok den skotske gruvearbeideren Bill Shankly over som trener for byens fotballag. Han trodde på rettferdighet og hardt arbeid. Han var sosialist og hadde en favorittsang – en popsang sunget av et lokalt band: "You’ll Never Walk Alone". Snart ville han få fullsatte tribuner til å synge sammen, titusener av mennesker kledd i rødt.

I 1959 var Liverpool FC i andredivisjon. Liverpool hadde aldri vunnet FA-cupen. Femten år senere hadde de vunnet tre ligatitler, to FA-cuper og UEFA-cupen. Liverpool hadde blitt den mest suksessfulle engelske klubben, og de hadde de mest dedikerte supporterne. Manageren var Bill Shankly. Han var allerede en legende og så ut til å være sikret evig liv. Han inspirerte folk, rørte ved hjertene deres, forandret folks liv. Og hans eget liv var fotball. Shankly var sosialist. Men på Anfield var han Gud. I 1974 var alle klare for fortsettelsen. I England og i Europa. I stedet sa Shankly opp jobben for å bli pensjonist.

David Peace ble i 2003 kåret til beste unge romanforfatter av magasinet Granta. Han har tidligere gitt ut flere romaner, bl.a. Fordømte Leeds, som blir nyutgitt våren 2014.

format_quote

“Shankly himself believed the best in people and that brings out the best in people. He was a witty man. Many people are obsessed with football, but this man was utterly obsessed and was consumed by it."
Intervju med David Peace i The Independent

format_quote
format_quote

Den mest fascinerende romanen som noensinne er skrevet om fotball.
Ole Asbjørn Ness, Finansavisen

format_quote
format_quote

Under lesningen av romanen følte jeg meg litt som en tilskuer til en fotballkamp. Hele følelsesspekteret ble tatt i bruk, forventning, skuffelse, irritasjon, glede, utålmodighet og utmattelse.
Endre Ruset, Dagbladet

format_quote
format_quote

Et mesterverk (...) Rød eller død har samme tykkelse som en murstein i en stadionvegg. Endevendt og avsluttet ønsker jeg meg 600 sider til.
Robert Veiåker Johansen, Aftenposten

format_quote
format_quote

Storartet portrett av en Liverpool-legende; om en tid, en by, et fotballag og tilhengere.
Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

format_quote
format_quote

David Peace har skapt et portrett som er så intenst at boken nærmest vibrerer.
Sten-Inge Jørgensen, VG

format_quote
format_quote

It is a massive book. But it is massively important too. For anyone who lived through the time it recalls, it will fill them with joyous nostalgia for a bygone age. For those who came after it, it will fill them with an uneasy realisation that they were born a generation too late.
LFCHistory.net

format_quote
format_quote

Shankly såg alle som eit kollektiv: banearbeidarane, sekretærane som kokte teen og ikkje minst supporterane, byen som heilskap. Spelarane på banen representerte dette kollektivet. Shankly trudde ikkje på fotballstjerner.
David Peace til Klassekampen

format_quote
format_quote

Tusenvis av mennesker skrev til ham. Han svarte alle sammen. Folk ringte, oppsøkte ham, snakket med ham på gata. Han visste at han var elsket av folket.
David Peace til Dagbladet.

format_quote
format_quote

Jeg tror Liverpool ville være som Huddersfield i dag uten Bill Shankly.
David Peace til VG-Sporten.

format_quote
format_quote

Han var en mann med grunnleggende sosialistiske ideer. Shankly trodde på kollektivet, og gjorde Liverpool til det vi kjenner i dag.
David Peace til Dagsavisen

format_quote
format_quote

Rød eller død er et mesterverk. David Peace har høstet lovord før, men dette massive verket om Bill Shankly ruver over alt det han har gjort tidligere.
The Observer

format_quote
format_quote

I dette praktfulle portrettet av Anfield-legenden gjør Peace for Shankly det han tidligere gjorde for Brian Clough … Rød eller død er et passende testamente til den mest anstendig av alle menn: respektfullt og fylt med humor
Irish Mail on Sunday

format_quote
format_quote

Dette er en ekstraordinær historie om en fotballklubb og en av fotballverdenens mest markante menn hvis tid var lenge før utallige drømmer om rikdom og berømmelse engang var tenkt. Hans prestasjon er desto mer bemerkelsesverdig av denne grunn.
The Belfast Telegraph

format_quote
format_quote

Peace har gjort en fantastisk jobb med å levendegjøre Shankly igjen.
Sunday Express

format_quote
format_quote

Det er et mesterverk. Uten tvil et mesterverk. Og det er noe som ikke kan gjentas for ofte.
The Quietus

format_quote
format_quote

Jeg kan ikke tenke meg en annen britisk forfatter som skriver så overbevisende, med så mye engasjement og ren fandenivoldskhet som Peace. Det er et ekstraordinært stykke skrivekunst.
The Independent

format_quote
format_quote

Peace viser seg igjen å være storartet. Jeg vil gå fra dør til dør som et Jehovas vitne og lese denne boken for folk.
The Guardian

format_quote
format_quote

(...) også lesere med moderat interesse for fotball, kan ha glede av denne bemerkelsesverdige teksten. (...) som fotballbok, er dette også noe av det beste jeg har lest. Faktisk. Og: Det er en glede å slå fast at Knut Ofstads oversettelse er fullt på høyde med originalen – jeg har lest dem begge. Leif Ekle, NRK

format_quote
format_quote

Leif Ekle snakker om Rød eller død i Bok i P2.

format_quote
format_quote

For alle som opplevde denne tiden, vil boken være en nostalgitripp, for de som kom senere, vil den fylle dem med en følelse av å være født en generasjon for sent. Javisst er denne historien fortalt før, men ikke på en sånn måte.
Chris Wood, The Times

format_quote
format_quote

En fortelling som har mer til felles med Beowolf og Iliaden enn den tradisjonelle sportsromanen.
The Times

format_quote