- shopping_cartHandlekurv
Bilde Tittel ISBN/varenr. Pris Ant. Fjern Totalt: ,-
Bilde | Tittel | ISBN/varenr. | Pris | Ant. | Fjern |
---|
Pris: 499,-
Få hendelser har hatt større betydning i moderne europeisk historie enn Balkan-krigene på 1990-tallet. Krigene i det tidligere Jugoslavia førte med seg ubeskrivelige lidelser, og gjorde inntrykk på en hel verden. Da krigen i Ukraina brøt ut i 2022, var det likevel som konfliktene på Balkan aldri hadde skjedd: Folk snakket om sjokket over å se krigens grusomheter i Europa for første gang etter andre verdenskrig. Hvordan kunne de brutale krigene på Balkan forsvinne så raskt ut av den kollektive bevisstheten?
Inger Skjelsbæk kom til Bosnia første gang i 1997, som internasjonal observatør ved et av de første valgene i det nye landet. Siden har hun fulgt utviklingen i landet tett, ikke minst gjennom eget arbeid med kvinners krigserfaringer. I Sarajevos roser bruker Skjelsbæk sin forskning om kjønn og seksuelle krigsforbrytelser som prisme for å undersøke en konflikt som fortsatt former verden: Hva hendte i Bosnia under krigen, og hva kan de kvinnelige vitnene fortelle oss om krigens virkelighet? På hvilken måte har arven fra Balkankrigene preget oss siden? Og hvordan lever krigens motsetninger videre i Bosnia i dag?
Nominert til Brageprisen 2024
Lettlest, men likevel med kraft til å ryste, kan Sarajevos roser være et passende sted å begynne for den som ønsker kunnskaper om en krig som har så mange paralleller i vår egen mørke tid.
Geir Pollen, Klassekampen
format_quote format_quote
Skjelsbæk vever kyndig sammen fortellingene til mennesker hun har møtt, tekster hun har lest, siterer vitneprov, diskuterer rettsdokumenter og gir en medrivende analyse av kjønn og krig. Tittelen Sarajevos roser viser til de over 200 røde merkene i Sarajevos gater; «søkk i asfalten omkranset av mindre hull og malt i rødt», små minnesmerker som markerer artillerinedslag hvor minst tre personer ble drept: «Hva er det Sarajevos roser minner oss på? Alle som døde? At krigen er over? Eller at det kan skje igjen?».
Juryens begrunnelse
format_quote format_quote
Det er Inger Skjelsbæks fortjeneste at hun deler denne innsikten med offentligheten i en leseverdig sakprosabok.
Espen Søbye, Morgenbladet
format_quote