Skyggespillet - ISBN 9788232803644 - Forlaget Press

Philippe Sands

Skyggespillet

løgn, kjærlighet og rettferdighet langs nazistenes fluktrute

Skyggespillet

Pris: 499,-

 • info
 • ISBN 9788232803644
 • INNB:Innbundet
 • STATUS:I salg
 • OVERSETTER:Christian Rugstad
  • UTG.ÅR:2020
  • VEKT:0.632
  • BOKGR:32
  expand_more

Den 13. juli 1949 døde Alfredo Reinhardt på Santo Spiritosykehuset i Vatikanet. Dødsårsaken ble oppgitt som alvorlig leversvikt. Men pasienten var innlagt under falskt navn. I virkeligheten het han Otto von Wächter: høytstående SS-offiser, tidligere guvernør for Galicia i dagens Ukraina og ettersøkt for drapet på over 100 000 mennesker. Hva brakte ham til Roma? Og hvorfor døde han?


Den fremstående menneskerettighetsjuristen Philippe Sands debuterte som sakprosaforfatter med den internasjonale kritikersuksessen Tilbake til Lemberg i 2016. Der fortalte Sands historien om bestefaren Leo, som rømte fra Lemberg akkurat i tide til å unngå nazistenes jødeforfølgelser, og om den internasjonale juridiske prosessen for å straffe tyskernes forbrytelser etter krigen.


Det var under arbeidet med debutboka at Philippe Sands kom i kontakt med Horst Wächter. En vennlig gammel mann bosatt i et falleferdig slott i Østerrike – og sønn av nazilederen som under krigen hadde hatt ansvaret for forfølgelsen av Sands’ slektninger i Lemberg: Otto von Wächter. Da SS-mannen døde i Roma sommeren 1949, var han på flukt til Argentina – assistert av kardinal Alois Hudal, som etter krigen hjalp både Josef Mengele og Adolf Eichmann til Latin-Amerika. Av sønnen Horst får Philippe Sands tilgang til et unikt materiale av brev, dagbøker og dokumenter etter Otto von Wächter. I Skyggespillet kan Philippe Sands dermed for første gang fortelle historien om de tyske fluktnettverkene i etterkrigsårene innenfra, og om den storpolitiske dragkampen rundt flyktningene – i et Europa stadig mer preget av den kalde krigen.


Men arkivet ga også tilgang til en annen verden: Livet i en ledende nazi-familie både før, under og etter krigen. Med kjærligheten mellom Otto og kona Charlotte – hun som etter krigen gjorde alt for å redde ektemannen, og familiens ære. Og med spørsmålene til sønnen Horst, som aldri har gitt opp tanken på faren som «en god mann». Hva innhentet Otto von Wächter til slutt? Skyggespillet er en thriller fra virkeligheten – og en bok om det langvarige arbeidet med å forstå ondskapen.

format_quote

Her skal ikke konklusjonen på Otto von Wächters skjebne røpes, for boka kan leses som en spennende thriller. Samspillet mellom amerikansk etterretning og Vatikanet avslører en kynisme som er sjokkerende, om ikke overraskende. «Skyggespillet» framstår som et overbevisende eksempel på at historien om 2. verdenskrig aldri slutter å fascinere.

Christian Rugstad, som oversatte Sands første bok, har igjen bidratt til en sømløs videreformidling.

Inger Bentzrud, Dagbladet

format_quote
format_quote

Skyggespillet er en velskrevet og ikke minst nitid studie av uhyrlighetene, sett fra den andre siden. [...] Sands våger å fremstille Otto og Charlotte von Wächter som flerdimensjonale mennesker, med en dyp og varig kjærlighet til hverandre, mye utroskap til tross, samtidig som han aldri slipper grepet om deres ansvar, ideologien de holdt fast på, og gjerningene de begge var ansvarlige for. Det er drivende dyktig gjort.

Sven Egil Omdal. Stavanger Aftenblad

format_quote
format_quote

«Det skorter ikke på gode bøker om annen verdenskrig, men jeg har knapt lest noen som makter å levendegjøre personene og dilemmaene så godt som Sands. [...] Denne boken gir et eksklusivt innblikk i livet på innsiden av en høyprofilert nazifamilie, i kaoset i Europa i årene som fulgte, og i en sønn som aldri klarer å kjempe seg ut av sin fars skygge. Christian Rugstad har fulgt opp Sands bokbragd med en strålende oversettelse.»

Erle Marie Sørheim, Aftenposten

format_quote
format_quote

En bok man knuger, den er nesten umulig å legge fra seg; en særdeles grundig og stramt komponert virkelighetsthriller.

Ellen Sofie Lauritzen, Dagens Næringsliv

format_quote
format_quote

Døde Otto von Wächter naturlig eller for menneskehånd? Hvem kunne ha interesse av å rydde ham av veien? Jødiske miljøer? Russerne? Amerikanerne? Gamle fascister? Vatikanet? Philippe Sands har nok en gang laget god litteratur av vår nære historie, utrettelig borende [og] drivende fortalt.

Geir Pollen, Klassekampen

format_quote
format_quote

Hvis du har den legendariske New York-forleggeren André Schiffrin (1935–2013) som svigerfar og John le Carré som nærmeste nabo og gir deg til å skrive bøker, bør de være gode. Bøkene til den britiske juristen Philippe Sands er det.

Espen Søbye, Morgenbladet

format_quote
format_quote

En fengslende spenningshistorie, en utrolig oppdagelsesreise og et skremmende og nødvendig portrett av ondskapen – i all sin kompleksitet, banalitet, selvrettferdighet og galskap.

Stephen Fry

format_quote
format_quote

Hypnotisk, sjokkerende, umulig å legge fra seg.

John Le Carré

format_quote
format_quote

Skyggespillet er ikke bare en bok om hendelser i fortiden, men om deres ødeleggende etterliv i verden i dag. Boka er et svimlende stykke historie, fortalt med samme driv og spenning som en thriller.

Rebecca Abrahams, Financial Times

format_quote

Philippe Sands
Les mer om forfatteren