Til verdens ende - ISBN 9788232803736 - Forlaget Press

Thomas Reinertsen Berg

Til verdens ende

Krydderets verdenshistorie

Til verdens ende

Pris: 499,-

 • info
 • ISBN 9788232803736
 • INNB:Innbundet
 • STATUS:I salg
  • UTG.ÅR:2020
  • KATEGORIER:Sakprosa
  • VEKT:0.92
  • BOKGR:31
  expand_more

Hun er engelsk, hun har giftet seg med en rik mann, hun har havnet ved verdens ende. En gang på 1160-tallet skriver Germunda brev fra Norge til broren sin i Paris. Hun legger ved et isbjørnskinn og en hvalrosstann, det er det aller fineste som er å få tak i der hun bor. Bare én ting vil hun ha i gjengjeld - det hun ønsker seg mer enn noe annet: Litt kanel og nellik for å sette smak til den umulige maten hun får å spise her oppe i isødet.


Krydder er i utgangspunktet noe av det mest lokale som finnes. Likevel har disse sjeldne, forunderlige vekstene blitt verdenshistoriens mest utbredte handelsvarer: En kilde til globalisering og imperiebygging, kontakt og konflikt. Berg følger krydderets tråder tilbake til jordas urhistorie og demonstrerer sammenhengen mellom krydderet og den vestlige kolonialiseringen av verden fra senmiddelalderen til i dag. Han viser hvordan krydderplantene har styrt handelsruter, kulturutvikling og økonomi, og forteller krydderets ukjente historie i dag, hvor plantene har blitt internasjonal jordbruksvare, løsrevet fra de unike opphavsstedene.


Thomas Reinertsen Berg vant Brageprisen for sin debutbok, Verdensteater. Nå er han tilbake med nok et blikk på verdenshistorien fra et annerledes, forbausende og fascinerende perspektiv.

format_quote

Duftene av krydder, matretter og stimulerende kremer, for ikke å snakke om stanken av sjøslag og handelskonflikter, stiger opp fra sidene. Det er medrivende lesning.


Marius Wulfsberg, Dagbladet

format_quote
format_quote

Thomas Reinertsen Berg (...) driver fagformidling på sitt beste. (...) Med nellik og muskat, ingefær og kardemomme, pepper og kanel skriver Berg en koloni- og handelshistorie på mest interessante vis.


Henning H. Wærp, Aftenposten

format_quote
format_quote

Også denne gang er han en mester i å samle tråder i et imponerende materiale og gjøre det til en fryd å lese.


Tore Linné Eriksen, Klassekampen

format_quote

Thomas Reinertsen Berg
Les mer om forfatteren