Forlaget Press

Carsten Jensen tildeles Bjørnsonprisen 2019

Styret i Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet tildeler Carsten Jensen Bjørnsonprisen 2019 for hans forfatterskap og engasjement. I likhet med Bjørnstjerne Bjørnson, er Jensen en forfatter som kjemper for menneskeverd og mot politisk undertrykkelse.  


Leder i Bjørnsonakademiet, Kristenn Einarsson kommenterer: «Det er krevende både å videreutvikle et omfattende og spennende forfatterskap og samtidig stå i samfunnsdebatten om viktige spørsmål. Årets vinner av Bjønsonprisen makter dette». 

Anders Hammer mottok Annette A. Thommessens minnepris

Han fikk prisen sammen med sine journalistkolleger Maren Sæbø og Nilas Johnsen. Prisen deles ut av NOAS. Juryen sier: «Anders Sømme Hammer har i reportasjer og dokumentarer på NRK fortalt om krigføring, konflikt og konsekvenser av vestlig, militær tilstedeværelse i Afghanistan. Hans bøker har fortalt andre historier om Norges krigføring i Afghanistan enn den offisielle om bidrag til demokrati og likestilling. Han har formidlet enkeltpersoners historier; om en ung afghansk kvinnes kamp for å få spille fotball og unge, syriske Ranias flukt til Østerrike. I vinter kom hans dokumentar om tre unge afghanske asylsøkere, som alle fikk avslag på søknad om beskyttelse i Norge, og deres situasjon etter tvangsretur og forsøk på tvangsretur fra Norge.»